Apariţie in Presseurop.eu

Se întâmplă ceva în România…

Sunt la Cluj, vechea capitală a Transilvaniei, şi ochii nu ştiu unde să fugă: la străduţele care duc în superbe impasuri străjuite de ziduri seculare sau la îndrăzneaţa Facultate de Medicină (care se vrea atât de înaltă şi de strălucitoare ca să fie văzută de departe). Mă bucur deci, dar nu pot să nu mă întreb dacă nu ar fi trebuit să fiu, între timp, poate şi la Bucureşti, şi la Sibiu, poate şi la Timişoara…

Se întâmplă atâtea lucruri esenţiale în aceste zile în România încât, sincer, realizez norocul pe care îl am, de a putea fi, ieri la Paris, azi la Cluj, într-o simplă clipire de pleoape: festivalul baroc de la Sibiu, TIFF (1-10 iunie, Cluj Napoca), festivalul internaţional de teatru de la Sibiu(25 mai-3 iunie, Sibiu), peste toate noaptea muzeelor (simultan în toată Europa, dar şi la Foişorul de Foc, în premieră). Ca să nu mai vorbesc de excelenţa şi exemplaritatea festivalului european Transeuropa, cel care a pus Clujul pe harta marilor oraşe culturale europene: Roma, Amsterdam, Bologna, Paris…compania este de talie, iar Clujul nu se lasă mai prejos. Evenimentele care au loc, că este vorba de Cinemateca din Tanger, sau de Social Markel, de seria de 3 dezbateri simultane de duminică, de la dealul Cetăţuia, dau o dimensiune universal-europeană şi cultural-socială unei crize financiare şi economice care a avut totuşi, un avantaj: ne-a pus pe toţi pe aceeaşi lungime de undă. Sărăcia are aceeaşi culoare la Paris sau Cluj, oamenii fără domiciliu dorm pe stradă în aceeaşi poziţie foetală şi la Berlin şi la Roma, suntem toţi la fel, uniformi şi disperaţi. Există alternative la criză? Nu, nu pentru a schimba ceva, este prea devreme, ci pentru a supravieţui. A învăţa să supravieţuim altfel.

De ce nu, întorcându-ne la natură, la considerente ancestrale şi bine verificate. Aceasta a fost şi tema primei conferinţe organizate la Bucureşti de Asociaţia de Geopolitică, Relaţii Internaţionale şi Diplomaţie, în 16 mai. “A.G.R.I.D. este un proiect al unui grup de tineri entuziaşti, ce îşi propune să contribuie la descrierea şi conturarea valorilor specifice activităţii asociative în spiritul creativităţii responsabile“, scrie Jurnalul Naţional. Care continuă: “AGRID va asigura schimbul de experienţă pozitivă între tineri, în vederea creşterii nivelului de informare şi a capacităţii de analiză geopolitică, precum şi promovarea valorilor principiale ale cooperării între actori, a toleranţei şi a unităţii în diversitate“. Prin conferinţa “Dezvoltarea durabilă. Miza geopoliticii contemporane. Strategia României”, ce reprezintă atât lansarea oficială, cât şi primul eveniment de anvergură organizat de A.G.R.I.D., aceştia încearcă să susţină dezvoltarea durabilă pe toate planurile de acţiune ale unei societăţi.

Iniţiativele se multiplică în consecinţă, ici şi colo, şi preiau multe forme şi atitudini de rezistenţă. A organiza un festival european de film la Bucureşti, ignorând că noul guvern Ponta se zbârleşte în chinurile plagiatului, a decide acţiuni comunitare şi comune într-un oraş în care solidaritatea este la ea acasa (vezi şi articolul despre Fabrica de Pensule de la Cluj) toate acestea sunt forme de rezistenţă. Poate că, în ultimă instanţă, rezistenţa este cea mai bun ă modalitate de a trăi.

Bine aţi venit în România, locul unde gesturile, imaginea şi mentalitatea se schimbă! Dovada? De câteva ori la Paris, în ultimele luni, când am mărturisit, vinovată de un accent diferit, că sunt din România, replica nu a mai conţinut cuvântul “romi“. Ci “Cluj, fabrica de medici francezi...”. Ei bine, deja eu cred că este un mare mare mare pas înainte.

Şi un cuvânt de final, din partea unuia dintre invitaţii de marcă de la salonul de carte de la Bucureşti, Bookfest (30 mai-2 iunie), Régis Debray: “Mixitatea oamenilor nu se va obţine aruncând la gunoi cărţile de identitate, ci procurând fiecăruia un paşaport [pentru a putea trece toate frontierele]“, “Eloge des frontières“, editura Gallimard, 2012.