Apariţie în publicaţia “Economistul”

În data de 21.mai.2012 (numărul 19 al revistei) redacţia celor de la săptămânalul “Economistul” au publicat un material de două pagini dedicat conferinţei organizate de asociaţia noastră in data de 16.mai.2012, cu ocazia lansării oficiale a AGRID-ului (,,Dezvoltarea durabilă: Miza geopoliticii contemporane. Strategia României”). Pe această cale le mulţumim celor de la Economistul.

Geopolitica și miza dezvoltării durabile

Aula Magna a Academiei de Studii Economice din Bucureşti a găzduit lansarea oficială a Asociaţiei de Geopolitică, Relaţii Internaţionale şi Diplomaţie (A.G.R.I.D.). În calitate de gazdă a evenimentului, A.G.R.I.D. a organizat conferinţa cu tema: „Dezvoltarea durabilă. Miza geopoliticii contemporane. Strategia României”, susţinută de experţi în domeniu, precum prof. univ. dr. Silviu Neguţ, dr. Călin Georgescu, director executiv al Centrului pentru Dezvoltare Durabilă din România.

Participanţii au avut ocazia să se informeze în legătură cu tematica abordată şi să ia contact cu tânăra echipă A.G.R.I.D., reprezentată la lucrări de Bogdan Alexandru Dragomir (președintele Asociației și moderator al dezbaterii), Ioana Victoria Anton (comoderator), Alexandra Crineanu, Andrei Popescu, Cătălina Dănciulescu și Rodica Ciurea.

Silviu Neguț: „Între anii 1946 și 1958, în Atolul Bikini s-au efectuat peste 20 de teste cu arme nucleare, inclusiv prima testare a bombei cu hidrogen, din 1954. În anul 1968, Statele Unite au declarat atolul Bikini «locuibil» și o parte din locuitori s-au întors. În 1978, o echipă de cercetători francezi a evacuat, din nou, insula din cauza nivelului mare de radiații. Nici până astăzi locuitorii nu s-au reîntors pe insulă. Iată care sunt efectele devastatoare ale radiațiilor nucleare.”

Asociaţia de Geopolitică, Relaţii Internaţionale şi Diplomaţie, organizaţie nonguvernamentală ce a luat naştere de curând ca ideal al unor tineri absolvenţi de a deveni agentul de legătură dintre mediul academic şi mediul profesional, îşi propune facilitarea schimbului de experienţă între tineri, în vederea creşterii nivelului de informare şi a capacităţii de analiză geopolitică, precum şi promovarea valorilor principiale ale cooperării între actori, a toleranţei şi unităţii în diversitate.

Călin Georgescu: „Seceta din 2010 a afectat mai mult de 3 milioane de km pătrați din cei 5,5 milioane de km pătrați ai regiunii Amazonului. 5 milioane de km pătrați din Amazon se usucă, iar prin distrugerea pădurilor amazoniene se vor elibera în atmosfera 8 miliarde de tone de dioxid de carbon. Astfel, Amazonul devine unul din marii emițători de gaze cu efect de seră din lume, deci o mare sursă de poluare. Știm cu toții că apa ghețarilor se topește, dar ea nu se duce în oceane, ci se evaporă, întrucât este o gaură în stratul de ozon la Antartica. Pinguinii mor astăzi de foame deoarece algele de pe foștii ghețari nu mai există, odată cu topirea ghețarilor dispărând și sursa de hrană zilnică a pinguinilor. Ursul polar se îneacă și el, deorece pe gheața care se topește nu mai poate vâna.”

[...]

 

Articolul original

 

Share

Comments are closed.